👈 Všechny články
Péče

Bezpečí vaší kočky během grilování: Jídlo, kterému by se měla vyhnout

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
Během léta a v období grilování je důležité pamatovat na to, že některá jídla mohou být pro vaši kočku nebezpečná. Jako veterinář se zaměřuji na to, jaká potrava je pro naše chlupaté přátele škodlivá. V tomto článku vám přináším přehled nebezpečného jídla, se kterým by vaše kočka neměla přijít do kontaktu, abyste mohli předejít případným zdravotním problémům.

Cibule, česnek, čokoláda, alkohol, hrozny, rozinky, syrová vejce, syrové maso, kosti a psí žrádlo jsou jen některé z potravin, které by měly být kočkám zakázány.

Cibule a česnek - Potenciální hrozba pro červené krvinky

Cibule, česnek, šalotka, pažitka a jarní cibulka patří mezi potraviny, které mohou způsobit vážné poškození červených krvinek. I přestože je jedovatost typicky spojována s konzumací velkého množství, i vystavení koncentrovaným formám jako je cibulová polévka nebo česnekový prášek může být toxické. Příznaky, jako je letargie, slabost, snížená chuť k jídlu, bledé dásně a zbarvená moč, vyžadují okamžitou návštěvu u veterináře.

Čokoláda a kofeinové nápoje - Nebezpečí ve sladkosti

Čokoláda obsahuje methylxantiny, látky, které jsou pro kočky jedovaté. Příznaky otravy zahrnují zvracení, průjem, vysokou tělesnou teplotu, svalové třesavky, abnormální srdeční rytmus a zvýšenou žízeň. Podobně jako u čokolády, i kofeinové nápoje mohou být pro kočky nebezpečné. Při pozorování těchto příznaků je nutné okamžitě kontaktovat veterináře.

Alkohol a syrové těsto - nikdy pro kočky

Alkoholické nápoje a jídla obsahující alkohol představují pro kočky riziko. Příznaky otravy alkoholem zahrnují zvracení, průjem, třes, dezorientaci, potíže s dýcháním až po kóma nebo smrt. Syrové těsto také představuje nebezpečí, protože může způsobit expanzi v žaludku a vznik alkoholu. V případě podezření na požití alkoholu nebo syrového těsta by měla být vaše kočka okamžitě zkontrolována k veterinářem.

Hrozny a rozinky - potenciální selhání ledvin

I malé množství hroznů a rozinek může vést k vážnému poškození ledvin. Příznaky zahrnují zvracení, letargii, průjem, sníženou chuť k jídlu, bolest břicha a snížené močení. Je nejbezpečnější nedávat žádné hrozny ani rozinky kočce a zajistit, aby tyto potraviny nebyly dosažitelné.

Syrová vejce, syrové maso a kosti - riziko infekcí

Konzumace syrových vajec a masa může vést u koček k infekcím salmonelou nebo E. coli. Příznaky se mohou projevovat zvracením, průjmem a letargií. Syrová vejce také obsahují enzym, který může způsobovat problémy se srstí a kůží. Kočka by měla být chráněna před konzumací syrových kostí, které mohou vést k udušení nebo poranění trávicího traktu.

Mléko a mléčné výrobky - vyvarujte se laktóze

Kočky mají problémy s trávením laktózy obsažené v mléce, což může způsobovat žaludeční nevolnost a průjem. Většina koček je schopna strávit laktózu pouze v koťecím věku. Doporučuje se vyhýbat se podávání mléka kočkám a v případě, že jim přesto chcete dopřát mléčné výrobky, měly by být speciálně vyrobené pro kočky.

Psí žrádlo není vhodné pro kočky

Krmivo pro psy není pro kočky toxické, ale jejich nutriční potřeby se zásadně liší. Kočky potřebují specifické množství vitamínu A, taurinu, kyseliny arachidonové a bílkovin, které nejsou obsaženy v psím krmivu v dostatečném množství. Nedostatek těchto živin může vést u koček k vážným zdravotním problémům. Je důležité zajistit, aby vaše kočka měla k dispozici kvalitní krmivo vyrobené přímo pro ni.

Během letních grilování je nezbytné dbát na bezpečnost vaší kočky a vyhýbat se potravinám, které pro ni představují riziko. Cibule, česnek, čokoláda, alkohol, hrozny, rozinky, syrová vejce, syrové maso, kosti a psí žrádlo jsou jen některé z potravin, které by měly být kočkám zakázány. Je důležité porozumět potenciálním rizikům a zajistit bezpečné prostředí pro vaši kočku, aby se mohla těšit na léto bez zdravotních komplikací. V případě jakýchkoli podezření nebo příznaků otravy je vždy nejlepší konzultovat s veterinářem.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat