👈 Všechny články
Péče

Co dělat, když váš mazlíček krvácí: Praktické rady od veterináře

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
Krvácení u našich čtyřnohých přátel může být znepokojující a potenciálně život ohrožující. Z tohoto článku se dozvíte více o příčinách, příznacích, diagnostice a léčení krvácení u zvířat.

Co je to krvácení?

Krvácení je stav, při kterém dochází k výronu krve mimo cévní systém. Je důležité vědět, že krvácení může být vnější nebo vnitřní.

Vnější krvácení je snadno viditelné, obvykle nastává následkem zranění - může jít o pokousání, pořezání nebo narušení celistvosti kůže, a může se projevit i jako krvácení z tělních otvorů, jako je nos, konečník, tlamka nebo pochva.

Vnitřní krvácení je mnohem těžší detekovat, protože je způsobené poškozením vnitřních orgánů, jako jsou slezina, játra nebo cévy uvnitř těla. Vnitřní krvácení může být také důsledkem stavů, které ovlivňují srážlivost krve, jako je nedostatek srážlivých faktorů v krvi, nedostatek nebo porucha krevních destiček, či závažné systémové onemocnění.

Příznaky krvácení

Příznaky krvácení mohou být velmi rozmanité. Kromě viditelné krve z ran, může se krev objevit v moči, stolici, může být vykašlána nebo vyzvrácena, může téct z nosu a krevní výrony mohou být i v kůži a na sliznicích.

Pokud se objeví větší ztráta krve, mohou se projevit nespecifické příznaky, jako je slabost, neochota k pohybu, nechutenství, zrychlené dýchání, nevolnost a bledé sliznice. Je důležité si uvědomit, že krvácení, bez ohledu na jeho příčinu, je život ohrožující stav a vyžaduje okamžitou veterinární péči.

Diagnostika krvácení

Diagnostika krvácení se zakládá na informacích od majitele zvířete, klinickém vyšetření a hlavně hematologickém vyšetření. To může být prováděno opakovaně, protože akutní krvácení se nemusí hned ukázat v krevním obraze. K dalším diagnostickým metodám patří biochemické vyšetření krve, vyšetření moče, sonografické vyšetření a rentgen. Při podezření na poruchu srážlivosti se vyšetřují srážecí časy z krevního vzorku.

Léčba krvácení

Léčba krvácení závisí na jeho příčině. Vnější krvácení nebo vnitřní krvácení způsobené poraněním orgánu je nutné ošetřit chirurgicky. Při krvácení způsobeném poruchou srážlivosti je potřeba řešit příčinu vzniku, který daný stav vyvolal - například při otravě rodenticidy se podává vitamin K. Podává se také podpůrná a symptomatická léčba na stabilizaci pacienta. Jestliže jsou ztráty krve vysoké, je nutná transfuze krve nebo čerstvě zamražené plazmy.

Prognóza stavu

Prognóza krvácení je nejistá a závisí na rozsahu poškození a míře ztráty krve organismu. Pokud je ošetření rychlé a organismus se stabilizuje, je prognóza obecně dobrá.

Na závěr je důležité zdůraznit, že jakékoliv podezření na krvácení by mělo vést k okamžitému kontaktování veterináře. Vaše rychlá reakce může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí vašeho mazlíčka.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat