👈 Všechny články
Zdraví

Dehydratace u psů: Jaké jsou příznaky a co s ní dělat

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
Voda je důležitou a nenahraditelnou součástí živých organismů. Tvoří vnitřní prostředí v buňkách, účastní se biochemických procesů, přenáší důležité živiny do a ven z buněk, napomáhá trávení a vstřebávání živin. Reguluje také tělesnou teplotu, promazává klouby, zlepšuje kognitivní funkce a podílí se na správném fungovaní nervové soustavy. Každá důležitá tělesná funkce vyžaduje vodu.

Dehydratace nastává, když organismus ztratí více vody a elektrolytů, než přijme.

Ke ztrátám vody dochází i u zdravého jedince – dýcháním, močením, vyprazdňováním, odpařováním z tlapek. Proto je důležitý neustálý přísun vody. Vodu a elektrolyty si psy doplňují krmením a pitím.

K dehydrataci jsou náchylná hlavně štěňata kvůli potřebnému vyššímu obsahu vody v těle a malá plemenná psů, kde o mnoho menší ztráta vody vede k dehydrataci než u psa středního nebo velkého plemene.

Nejčastěji k dehydrataci dochází:

      

  • když nemá pes dostatek vody – například v létě nebo při nadměrné aktivitě
  • pokud pes není schopný přijat vodu – například není schopný vstát a dostat se k misce, nebo má potíže s tlamou – poranění, bolestivost, není schopný polykat vodu, nebo má pocit nevolnosti
  • při zažívacích potížích – voda se z těla ztrácí zvracením nebo průjmem
  • nemocná zvířata s takzvaným PU/PD (syndromem zvýšeného pití a močení) například při chronickém onemocnění ledvin – i když přijímají více vody, nejsou si ztráty schopni dostatečně nahradit

Jaké jsou projevy dehydratace?

  • suché až lepivé dásně
  • snížená elasticita kůže (dá se zjistit vytvořením kožní řasy mezi lopatkami psa, pokud se vrací opožděně nebo nevrací vůbec, je podezření na dehydrataci) test nemusí být přesný u starých a obézních zvířat a plemen s řasnatou kůží
  • zapadlé oči
  • snížená aktivita až deprese
  • zrychlené dýchání a tepová frekvence srdce 

Co dělat při dehydrataci?

Pokud máte podezření na dehydrataci, zkuste vašemu psovi nabídnout vodu. Když není schopen nebo nechce vodu pít, bezodkladně navštivte veterinárního lékaře.

Jak se dehydratace léčí?

Léčba závisí od stupně dehydratace, pokud je mírná a pes je schopný přijmout vodu a udržet ji v organismu, stačí aby ji měl v dosahu, jinak se musí tekutiny dostat do těla jinou cestou. Při nízkých stupních dehydratace je možné podat tekutiny injekčně pod kůži, odkud se vstřebávají několik hodin. Závažnější dehydratace vyžaduje hospitalizaci a infuzní terapii, která doplní tekutiny ale i například elektrolyty postupně během minimálně 24 hodin. Popřípadě podání dalších potřebných léčiv. Nedoporučuje se krátká infuzní terapie, protože není dostatečná pro správnou hydrataci psa.

Nepodceňujte dehydrataci u vašeho psa, závažná může způsobit těžké zdravotné potíže až smrt jedince. Dohlédněte, aby měl váš pes vždy přístup k vodě.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat