👈 Všechny články
Péče

Hydratace koček během horkých letních měsíců: Rady a tipy od veterináře

Letní měsíce přinášejí nejen slunce a teplé počasí, ale také zvýšené riziko dehydratace u našich milovaných koček. Jako veterinář bych vám rád představil několik rad a tipů, jak udržet vaše kočky hydratované a zdravé během horkých letních dnů.

Průměrná kočka by měla denně přijmout přibližně 60-80 ml vody na každý kilogram své hmotnosti.

Vhodný přísun vody je nejdůležitější

Ujistěte se, že vaše kočka má vždy dostatek čerstvé a čisté vody k dispozici. Pokud krmíte Vaši kočku vlhkým krmivem, přijímá část vody ze stravy a nemusí pít tolik jako kočky, které jsou krmené granulemi. 

Doporučená denní spotřeba vody

Průměrná kočka by měla denně přijmout přibližně 60-80 ml vody na každý kilogram své hmotnosti. To znamená, že kočka o váze 4 kg by měla vypít alespoň 240-320 ml vody denně. Nicméně toto číslo je těžce zhodnotitelné, vzhledem k variabilitě ve stravě, není tedy třeba měřit kolik vody kočka vypije. 

Miska s širokým dnem

Používejte misky s širokým dnem, abyste minimalizovali riziko převrácení misky. Některé kočky mají rády hrátky a misky s úzkým dnem se snadno převrátí, což může vést k nedostatku přístupu ke vodě.

Vodní fontánky pro kočky

Vodní fontánky jsou skvělým způsobem, jak motivovat kočku k pití vody. Mnoho koček preferuje tekoucí vodu před stojatou vodou, a proto může být vodní fontánka lákavou volbou. Fontánky udržují vodu čerstvou a pohybující se voda může být pro kočku přitažlivější.

Mokré krmivo s vysokým obsahem vody

Mokré krmivo je skvělým zdrojem tekutin pro kočky. Obsahuje vyšší podíl vody než suché krmivo a pomáhá k hydrataci vaší kočky. Pokuste se zařadit do stravy vaší kočky pravidelné podávání mokrého krmiva, ideálně s vysokým obsahem vody.

Stín a čerstvý vzduch

Zajistěte, aby vaše kočka měla přístup ke stínu a čerstvému vzduchu. Při vyšších teplotách se kočky často vyhýbají přímému slunci a hledají chladnější místa. Otevřete okna nebo zapněte ventilátor, aby se zlepšil proud vzduchu v domě.

Jak kontrolovat: Ve valné většině případů si zdravé kočky množství vypité vody určují sami tak, aby vyhovovalo jejich podmínkám. Pokud tedy máte vlhkou stravu, vhodné místo na pití a možnost stínu, není nutné nějak pravidelně kontrolovat. Pokud budete mít zájem přesto zkontrolovat stav hydratace vaší kočky tak zkontrolujte elasticitu kůže (při dehydrataci je kůže méně elastická a vytvořená kožní řasa se pomaleji vrátí k normálu) a lepkavost sliznic (při dehydrataci jsou sliznice lepkavé - nejjednodušeji zkontrolujete sliznici na dásni). Pokud bude kočka bez energie a letargická, také může být dehydratovaná. Pokud si všimnete jakýchkoli příznaků dehydratace, a jste si jisti, že má kočka vhodný přístup k vodě, tak vyhledejte veterinární péči co nejdříve.

Nenechte horké letní dny ohrozit zdraví vašich koček. Dodržujte tyto rady a tipy pro hydrataci a poskytněte svým kočkám nezbytnou péči, kterou potřebují. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než léčba, a zdravá hydratace je klíčovým faktorem pro zachování jejich pohody a blahobytu.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat