👈 Všechny články
Péče

Jak na zapíchnuté osiny

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
Osinami se označuje vysušená část klásku divých trav většinou ječmene myšího, která se na rostlině vytvoří v létě. Jak pes přejde přes rostlinu, tahle semena s malými trny se můžou zapíchnout do různých častí těla a způsobit značné potíže.

Osiny v tlapkách

Nejčastěji se setkáváme se zapíchnutými osinami v tlapkách, kde vyvolávají bolestivé fistulované stavy. Projevují se otokem v meziprstí, kulháním, bolestivostí, a možným výtokem krve z místa.

Ošetření: spočívá v naříznutí kapsy, vyndání osiny a dalším ošetření, většinou se aplikuje bandáž, aby se zamezilo lízání tlapky.

Osiny v těle

Komplikace můžou nastat, když osina putuje v podkoží do různých častí tlapky nebo těla, pak se náročně hledá.

Dalším místem zapíchnutí jsou zvukovody uší: způsobují dráždění až zápal zvukovodu, pokud se dostanou dost hluboko, můžou poškodit bubínek.

Projevují se rychlým nástupem škrabání ucha, náklonem hlavy, neklidem psa, bolestivostí

Ošetření: je potřeba otoskopického vyšetření – prohlédnutí zvukovodu, pokud je proces pro psa nepříjemný a nenechá si do ucha podívat, je nutno na vyšetření a odstranění osiny psa sedovat (přispat).

Pokud osina způsobila zánět, je nutno zvukovod doléčit speciálními čističi nebo medikačními kapkami.

Postižení očí: osina se může zapíchnout do spojivkového vaku oka, nebo do oblasti třetího víčka, může způsobit poškození rohovky.

Projevuje se začervenáním a přivřením oka, pokusem o škrabání oka, výtokem z oka.

Ošetření: oko je potřeba vyšetřit a vyloučit jiné příčiny příznaků, pokud se najde osina, je většinou bezpečnější její odstranění v sedaci psa.

Může dojít i ke vdechnutí osiny do nosové dutiny, to se projevuje rychlým vznikem kýchání, které je početné, škrabání čumáku tlapkou, neklidem, výtokem z nosu – čirým, nebo s krví, pokud stav trvá delší dobu, může být až hnisavý.

Diagnostika stavu vzhledem k malému prostoru je nutná pomocí endoskopického vyšetření v celkové anestézii. Když se osina objeví, může být pomocí endoskopu rovnou odstraněna.

Nebezpečí osin může spočívat v tom, že pokud se neodstraní, můžou putovat na různá místa a způsobovat hnisavé nebo granulomatózní ložiska v těle, je to proto, že se organismus snaží zbavit cizího tělesa. Nemusí se projevovat klinickými příznaky, nebo můžou způsobovat příznaky, kterých příčina se velmi těžko zjišťuje. Osiny byly objevené například v ledvině nebo plicní tkáni.

Prognóza stavu: pokud se osina objeví a odstraní a nedošlo k výraznému poškození tkáně, je prognóza velmi dobrá.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat