👈 Všechny články
Péče

Jak poskytnout první pomoc vašemu zvířeti při podezření na otravu

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
První pomoc při otravě je klíčová pro zdraví a přežití vašeho mazlíčka. Tento článek poskytuje důležité informace a postup, jak zvládnout takové situace a pomoci zachránit život vašeho zvířete.

Podezření na otravu u zvířete je vždy děsivý zážitek pro každého majitele mazlíčka. Ať už je to odstrčený obal od čokolády, rozkousaná nebezpečná rostlina nebo vylitý čistící prostředek, okamžité reakce může být rozhodující. V tomto článku vám ukážeme, jak poskytnout první pomoc vašemu mazlíčkovi při podezření na otravu.

Při prvním náznaku otravy je důležité prozkoumat prostředí a identifikovat možný zdroj otravy. Mohlo by to být cokoli, co by mohlo zvíře zranit, včetně rodenticidů, vylitého čistícího prostředku nebo obalů od vašich léků.

Jako další krok je zásadní kontaktovat veterináře nebo veterinární pracoviště. Při telefonátu poskytněte co nejvíce detailů:

  • jakou toxickou látku a kolik si myslíte, že vaše zvíře snědlo;
  • kdy se to stalo;
  • jaké jsou klinické příznaky zvířete;
  • věk, váhu a plemeno zvířete.

Tyto základní informace pomohou veterináři vyhodnotit závažnost situace a doporučit další postup.

Dekontaminace

Dekontaminace tedy odstranění nebo vyvázání jedu z těla, je dalším krokem, který by mohl být potřebný. Pokud se jedná o kontaktní jedy, tak omytí těla zvířete v čisté vodě nebo s vodou a jemným mýdlem může pomoci. Pokud zvíře požilo toxickou látku vyvolání zvracení do hodiny po požití může být možností. K tomu lze použít 3% peroxid vodíku v dávce 2,2 ml/kg do tlamy a počkat 15 minut. Nicméně nikdy nevyvolávejte zvracení bez konzultace s veterinářem, protože to může zvířeti ublížit, zejména pokud šlo o požití žíravých látek nebo pokud je zvíře v utlumeném stavu a ztratilo polykací reflex.

Podání aktivního (černého) uhlí je další možností, protože má schopnost vázat toxické látky ve střevech. Dávka při otravě je vysoká, 1-5 g/kg hmotnosti.

Pokud vám to veterinární lékař doporučí, je nezbytné se bezodkladně dostavit na veterinární pracoviště. Čím dříve se zvíře začne léčit, tím má větší šanci na uzdravení. Některé otravy si vyžadují hospitalizaci a intenzivní léčbu, včetně podávání infuzní terapie a dalších léčiv, a pečlivé sledování stavu zvířete.

Rychlost rozhoduje

Poskytnutí první pomoci při otravě zvířete je záležitostí života a smrti. Vždy je nezbytné jednat rychle a efektivně, aby se zvíře mohlo co nejdříve dostat k odbornému lékařskému zákroku. Nezapomeňte, že prevence je vždy lepší než léčba, takže udržujte potenciálně toxické látky mimo dosah vašich mazlíčků. Pokud se však otrava stane, vězte, že vyzbrojeni těmito informacemi máte větší šanci svému mazlíčku pomoci.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat