👈 Všechny články
Péče

Květiny a kočky v harmonii: Jak vybrat bezpečné rostliny pro domov v létě

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
Toxické rostliny mohou představovat vážné riziko pro zdraví vaší kočky. Věděli jste, že mnoho běžných pokojových rostlin může způsobit otravu? V tomto článku se podíváme na nejčastější jedovaté rostliny pro kočky, jak se otrava projevuje a jaké kroky podniknout, když vaše kočka sní takovou rostlinu.

Mezi všemi uvedenými rostlinami je možná nejnebezpečnější lilie.

Kočky jsou zvídavá zvířata a často mají tendenci hrát si nebo okusovat rostliny. Bohužel, mnoho rostlin, které jsou pro nás neškodné, mohou být pro kočky toxické. Existuje celá řada rostlin, které mohou kočkám způsobit otravu, ať už prostřednictvím dráždivých látek nebo systémového účinku na různé orgány.

Mezi nejčastější toxické rostliny patří:

  1. Krokus podzimní (Colchicum autumnale)
  2. Azalka a rododendron (Rhododendron spp.)
  3. Chryzantéma (Chrysanthemum spp.)
  4. Cyklámen (Cyclamen spp.)
  5. Narcis (Narcissus spp.)
  6. Diffenbachia (Diffenbachia spp.)
  7. Břečtan (Hedera helix)
  8. Hvězdník (Amaryllis spp.)
  9. Skočec obecný (Ricinus communis)
  10. Hyacint (Hyacinthus orientalis)
  11. Kalanchoe (Kalanchoe spp.)
  12. Lilie (Lilium spp.)
  13. Konvalinka vonná (Convallaria majalis)
  14. Marihuana
  15. Oleandr (Nerium oleander)
  16. Lopatkovec (Spathiphyllum spp.)
  17. Šplhavník (Epipremnum aureum)
  18. Cykas japonský (Cycas revoluta)
  19. Rýmovník (Coleus amboinicus)
  20. Tulipán (Tulipa spp.)
  21. Tis (Taxus spp.)

Nebezpečí lilie

Mezi všemi uvedenými rostlinami je možná nejnebezpečnější lilie. Lilie mohou způsobit selhání ledvin u koček, které přijdou do kontaktu s pylem květiny a olizují si srst. Je důležité si uvědomit, že otrava liliovým pylem může být pro vaši kočku smrtelná.

Projevy otravy rostlinami

Příznaky otravy se mohou lišit v závislosti na konkrétním druhu rostliny, kterou kočka snědla. Dráždivé látky způsobují podráždění okolo tlamy, svědění, otoky a poškození sliznice ústní dutiny a jazyka. Pokud jsou orgány kočky postiženy jedovatou rostlinou, mohou se objevit příznaky jako dýchací potíže, nadměrné slinění, obtíže při polykání, časté močení, zvracení, průjem, celková slabost, nepravidelný srdeční tep a křečové stavy.

Co dělat, když kočka sní toxickou rostlinu?

Pokud zpozorujete, že vaše kočka přišla do kontaktu s toxickou rostlinou, okamžitě kontaktujte veterinárního lékaře. Snažte se odstranit viditelné zbytky rostliny z tlamy nebo těla kočky a pokuste se identifikovat druh rostliny, kterou kočka snědla. Tím pomůžete veterinárnímu lékaři vyhodnotit zdravotní riziko pro vaši kočku a zahájit vhodnou léčbu.

Prevence je nejlepší lék

Kočky jsou zvídavá stvoření a často mají tendenci zkoumat své okolí. Je důležité vědět, které rostliny jsou pro ně nebezpečné a zajistit, aby tyto rostliny byly mimo dosah vaší kočky. Buďte obezřetní a zvažte nahrazení toxických rostlin bezpečnými alternativami, které neohrozí zdraví vašeho mazlíčka.

Vědomí o nebezpečí toxických rostlin pro kočky a opatření k prevenci mohou chránit vašeho chlupáče před nebezpečím otravy. V případě jakýchkoli podezření nebo znepokojení se vždy poraďte s veterinárním lékařem, který vám poskytne správné informace a péči pro vašeho miláčka.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat