👈 Všechny články
Péče

Nejčastější onemocnění u starých koček: Co byste měli vědět

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
S věkem našich kočičích přátel se zvyšuje riziko výskytu některých nemocí. Chronická onemocnění ledvin, hypertyreóza, artróza, onemocnění zubů, onemocnění srdce, cukrovka a nádorová onemocnění jsou jen některé z problémů, s nimiž se mohou starší kočky setkat. Mnohé ze zmíněných nemocí můžou být odhalené preventivním klinickým vyšetřením a vyšetřením krve, proto je důležité dodržovat s vaší kočkou pravidelné preventivní prohlídky u vašeho veterinárního lékaře.

Chronické onemocnění ledvin: Běžný problém u starších koček

Chronické onemocnění ledvin je jedním z nejčastějších problémů u starších koček. Tyto orgány, které jsou klíčové pro filtrování krve a eliminaci odpadu, se mohou s časem poškozovat. I když to může být těžké diagnostikovat v raném stádiu, je možné zpomalit průběh onemocnění a zlepšit kvalitu života našich mazlíčků, pokud se to odhalí včas. Nejčastěji se projevuje zvýšeným pitím a močením, nechutenstvím, zvracením a hubnutím.

Hypertyreóza: Pozor na změny chování

Onemocnění časté u koček nad 8 let věku. Je způsobené nadměrnou produkci hormonů štítné žlázy. Může se projevovat změnou chování kočky, hubnutím, zvýšenou žravostí nebo zvýšením močením a pitím, průjmem nebo zvracením. Zvýšená hladina hormonu se dá odhalit vyšetřením krve. Jednou z možností léčby je nasazení léku Thiamazol nebo Methimazol, nebo chirurgické odstranění štítné žlázy.

Artróza: Ztuhlost a bolest

Je degenerativní onemocnění způsobující bolestivost a omezenou pohyblivost různých kloubů v těle kočky. Většinou se u koček projevuje neochotou k vyskočení na nábytek nebo jiné vyvýšené plochy a menší aktivitou. Zjistit se může klinickým a rentgenologickým vyšetřením postižených kloubů. Na zlepšení stavu se můžou podávat různé protizánětlivé léky nebo podporní kloubní výživa.

Onemocnění zubů: Nezanedbatelný problém

Nemusí se týkat jenom starších koček. Většinou se vyskytuje zubní kámen sprovázený zánětem dásně, u koček jsou časté resorpční léze na různých zubech, které nacházejí pod dásní a vyvolávají bolestivé stavy. Kočky s bolestivostí zubů můžou být smutnější, žerou méně potravy, nebo odmítají jíst suchou dietu, můžou výrazněji slinit. Majitelé ale potíže nemusí vůbec zpozorovat a kočka může skrytě trpět bolestivostí. Zubní kámen a zánět dásně je pozorovaný při klinickém vyšetření, na odhalení resorpční léze je potřeba vykonat rentgenologické vyšetření v anestézii. Potíže se řeší odstraněním zubního kamene a extrakcípoškozených zubů.

Onemocnění srdce: Skrytý nepřítel

Existuje mnoho různých typů srdečních onemocnění. Jednou z nejčastěji pozorovaných u koček je kardiomyopatie, onemocnění srdečního svalu. Vyskytuje se taky degenerativní onemocnění chlopní a další nemoci. Bez ohledu na základní příčinu je konečným výsledkem srdečního onemocnění městnavé srdeční selhání (CHF), při kterém je narušena schopnost srdce pumpovat krev efektivně. Většinou se projevuje únavou kočky a intolerancí zátěže, takyrychlým zadýcháním, hubnutím, nechutenstvím. Onemocnění srdce může být zpozorováno při klinickém vyšetření, ale na jeho důkaz je potřebné kardiologické vyšetření hlavně za pomoci rentgenologického, sonografického a elektrokardiografického vyšetření. Dle druhu postižení a stavu organismu se nasazuje medikamentózní léčba.

Cukrovka: Kontrola hladiny cukru v krvi

Onemocnění způsobeno nedostatečným působením hormonu slinivky inzulinu, vedoucí k vysoké hladině glukózy v krvi. Riziková pro jeho výskyt je i nadváha kočky. Projevuje se různě od zvýšeného přijmu krmení po nechutenství, zvýšené pití a močení, zvracení. Zvýšení hladiny glukózy v krvi je možné odhalit vyšetřením krvi, potřebný je důkaz glukózy i v moči. Léčí se nasazením inzulinové terapie a dalšími podpornými kroky.

Nádorová onemocnění: Nepředvídatelný nepřítel

Nádory můžou postihovat kterýkoli orgán těla a příznaky souvisí s postiženým dané oblasti. Nevýhodou nádorů je, že mohou růst skrytě, bez nálezu v krevním vyšetření a na jejich diagnostiku jsou často nutné další vyšetřovací metody jako rentgenologické, sonografické, endoskopické, CT nebo MRI vyšetření.

Starší kočky mohou čelit mnoha zdravotním výzvám. S pravidelnými veterinárními kontrolami a náležitou péčí můžeme pomoci udržet je zdravé a šťastné co nejdéle. Bez ohledu na to, jaký zdravotní problém se objeví, existuje řešení, které může zlepšit a prodloužit kvalitu života našich kočičích přátel.


Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat