👈 Všechny články
Péče

Porod u kočky: Průběh a kdy vyhledat veterinární pomoc

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
Porod u kočky je přirozeným procesem, který většinou probíhá bez problémů. Nicméně je důležité, abyste jako majitel byli informovaní o průběhu porodu a věděli, kdy je vhodné vyhledat veterinární pomoc. V tomto článku se podíváme na jednotlivé fáze porodu, příznaky, které naznačují komplikace, a situace, kdy je nutné obrátit se na veterináře.

První a druhý porodní stádium

První stádium porodu je období přípravy porodních cest, kdy dochází k otevírání krčku a kontrakcím na děloze. Většinou majitelé nepostřehnou tento stádium, které může trvat až 24 hodin. Kočka se může projevovat neklidem, zrychleným dýcháním, nadměrným čištěním a může se objevit hlenovitý výtok. Ke konci této fáze se kočka často uchýlí do porodního boxu a začne si připravovat hnízdo.

Druhé porodní stádium je charakterizováno postupným narozením koťat. Kočka zažívá výrazné kontrakce dělohy, které posouvají plody z děložních rohů přes tělo dělohy a její krček do vagíny. Normálně by mělo první kotě přijít na svět do 60 minut od začátku aktivního porodu. Interval mezi narozením jednotlivých koťat je obvykle 30 až 60 minut. Pokud se však porod přeruší, je možné, že se kočka začne starat o již narozená koťata a poté přeruší porod. V tomto případě je důležité sledovat kočku, ale nerušit ji.

Ošetření novorozených koťat

Po narození koťat se matka stará o odstranění porodních obalů a stimuluje jejich dýchání lízáním. Avšak v případě rychlého porodu nebo nezkušené matky může nastat situace, kdy matka nedokáže odstranit obaly z koťat a ta mohou být ohrožena. V takovém případě je nutná klidná asistence majitele. Je důležité odstranit plodové obaly, osušit koťata v suchém ručníku, vyčistit dýchací cesty od hlenů a ošetřit pupečník.

Koťata by měla být udržována v teple a bezpečí, dokud se matka může věnovat jejich péči. Po skončení porodu se matka lehne na bok, schoulí se kolem koťat a podporuje je ke sání mléka.

Kdy vyhledat veterinární pomoc

Existují situace, kdy je nezbytné vyhledat veterinární pomoc během porodu. Patří sem:

  1. Kočka je více než 1 týden po termínu předpokládaného porodu.
  2. Kočka výrazně vokalizuje a kouše si okolí pochvy.
  3. Abnormální výtok z pochvy, například výrazné krvácení nebo zelený a zapáchající výtok.
  4. Kočka je v aktivním porodu více než 2 hodiny bez narození prvního kotěte.
  5. Kotě nebo porodní obaly jsou viditelné v pochvě více než 15 minut bez změny stavu.
  6. Kočka působí celkově nemocně.
  7. Interval mezi narozením jednotlivých koťat je delší než 3 hodiny.
  8. Kontrakce dělohy trvají více než 60 minut bez narození koťat.
  9. Neporození všech koťat do 36 hodin po začátku porodu.

Po porodu je také důležité sledovat zdravotní stav matky a koťat. Pokud se objeví některé z následujících příznaků, měli byste vyhledat veterinární pomoc:

  • Zvýšená nebo snížená teplota u matky.
  • Zapáchající nebo výrazný krvavý výtok z pochvy u matky.
  • Slabost a nechutenství u matky po dobu delší než 24 hodin po porodu.
  • Neklid, zrychlené dýchání nebo třes těla u matky.
  • Otok, zvýšená teplota nebo bolestivost mléčné žlázy u matky.
  • Krvavý nebo hnisavý výtok z mléčné žlázy u matky.
  • Nedostatečná nebo žádná tvorba mléka u matky.
  • Výrazné zvracení nebo průjem u matky.
  • Neklid po porodu u všech plodů a placenty.
  • Neklid, mňoukání a nepřibírání na váze u koťat.

V případě těchto příznaků je nejlepší konzultovat situaci s veterinářem, který poskytne vhodnou lékařskou péči jak matce, tak koťatům.

Porod u kočky je přirozený proces, který obvykle probíhá bez problémů. Je důležité být jako majitel informovaný o průběhu porodu a vědět, kdy je vhodné vyhledat veterinární pomoc. Sledování příznaků a konzultace se veterinářem v případě potřeby mohou zajistit bezpečnost a zdraví matky i koťat.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat