👈 Všechny články
Péče

První pomoc pro vaše čtyřnohé přátele: Jak poskytnout KPR vašemu psovi

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
Náhlá ztráta vědomí nebo zástava dechu u vašeho psa může být děsivým zážitkem. Ale věděli jste, že můžete poskytnout první pomoc formou kardiopulmonální resuscitace? V tomto článku vám ukážeme, jak můžete svému psovi pomoci, když to nejvíce potřebuje.

Identifikace krizové situace

Když váš pes ztratí vědomí a přestane dýchat nebo mu zastaví srdce, je důležité nepanikařit a poskytnout mu první pomoc formou KPR. Prvním krokem je zkusit psa oslovit a probudit. Pokud nereaguje a zdá se, že nedýchá (hrudník se mu nezvedá) a nebije mu srdce, je nezbytné začít s oživováním co nejdříve.

Bez ohledu na vaše úsilí je nezbytné zavolat veterinární záchrannou službu nebo zajistit převoz na veterinární pracoviště. Ideální je, pokud vám v oživování někdo pomáhá.

KPR: Co dělat jako první?

Zabezpečení cirkulace krve (masáž hrudníku) je prioritou před zabezpečením dýchání. To však musí následovat co nejdříve po zahájení oživování. Optimální frekvence stlačení hrudníku je 100-120/minutu (rytmus písničky Staying Alive od Bee Gees je dobrým průvodcem), hloubka stlačení by měla být do 1/3 hrudníku a frekvence dýchání je 10 vdechů za minutu. Pokud jste sami, střídejte 30 stlačení hrudníku a 2 vdechy.

Potřebujete pomoc: Volání veterinární záchranné služby

Bez ohledu na vaše úsilí je nezbytné zavolat veterinární záchrannou službu nebo zajistit převoz na veterinární pracoviště. Ideální je, pokud vám v oživování někdo pomáhá.

Praktické kroky pro KPR: Umístění psa a komprese

Poloha psa a místo komprese se liší podle velikosti a typu psa. Psa položte na tvrdou podložku a podle následujících kritérií provádějte komprese:

  • Malé psy pod 7 kg a hubené psy s hlubokým hrudníkem položte na pravý nebo levý bok, komprese proveďte v místě srdce (dá se lokalizovat posunutím lokte mírně dozadu do místa, kde se střetne s hrudníkem).
  • U psů nad 7 kg se stlačení provádí v poloze na boku v nejširším místě hrudníku.
  • U psů se širokým hrudníkem (francouzský buldoček, buldok...) se komprese provádí v poloze na zádech, v místě hrudní kosti.

Jak zajistit dýchání psa

Po uvolnění dýchacích cest a vyčištění ústní dutiny (pokud je potřeba), vytáhněte jazyk. Při vdechu musí být tlama psa uzavřena a krk a hlava natažené, aby vdechovaný vzduch proudil co nejlépe do plic. Vdechujte přes nozdry psa; měli byste vidět, jak se lehce zvedá hrudní koš.

Jak dlouho pokračovat v oživování?

Po 2 minutách velmi rychle (za méně jak 5 sekund) zkontrolujte situaci. Pokud psův hrudník nevzdušňuje, srdce nebije, a pes nereaguje na oslovení ani podněty, pokračujte v oživování. Vytrvejte v oživování až do příjezdu na veterinární pracoviště, nebo dokud se neobnoví oběh psa.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat