👈 Všechny články
Péče

Skrývané nebezpečí domácího hubení hlodavců: otrava rodenticidy u psů

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
Hlodavci mohou představovat problém pro mnoho domácností a rodenticidy se často používají k jejich kontrole. Ale co se stane, když se tato jedovatá látka dostane do tlapky našich domácích mazlíčků? Zjistěte, jaké jsou nebezpečí otravy rodenticidy pro psy, jaké jsou příznaky a jaká je následná léčba.

Jak se pes může otrávit rodenticidy

Rodenticidy jsou přípravky určené k hubení hlodavců a jsou bohužel často přístupné našim čtyřnohým přátelům. Pes se může otrávit přímo snědením návnady, nebo sekundárně snědením uhynutého hlodavce, ačkoliv druhý případ je vzácný.

Co jsou antikoagulační rodenticidy a jak působí

Rodenticidy se dělí na dvě hlavní skupiny: antikoagulační a ne-antikoagulační. Antikoagulační rodenticidy, jako jsou warfarin, chlorfacinon, difacinon, brodifacoum, bromadiolon, difenacoum, difethiolon, způsobují nadměrné krvácení tím, že narušují recyklaci vitaminu K1 v těle, což je klíčový prvek pro tvorbu srážecích faktorů krve.

Jak rozpoznat příznaky otravy antikoagulačními rodenticidy

Příznaky otravy antikoagulačními rodenticidy se projevují až za několik dní (přibližně 3-7 dní) po snědení otravy a nejsou vždy na první pohled patrné. Krvácení se může vyskytnout uvnitř břicha, hrudníku, plic, kloubů a gastrointestinálního traktu a může se projevit slabostí, depresí, zrychleným dechem, kašlem produkujícím krev, bledými dásněmi, nechutenstvím, zvětšeným břichem, zvracením a dalšími příznaky.

Diagnostika a léčba otravy antikoagulačními rodenticidy

Pokud máte podezření na otravu, veterinář využije klinické příznaky, krevní vyšetření, a možná i další diagnostické nástroje. Včasná dekontaminace a léčba snižují riziko vážné toxicity a pokud je jed konzumován během několika hodin před vyšetřením, může veterinář vyvolat zvracení. Protijed na antikoagulační rodenticidy je vitamin K1.

Otrava ne-antikoagulačními rodenticidy: Bromethalin, Cholekalciferol, Fosfid zinečnatý

Ne-antikoagulační rodenticidy působí různě na organismus. Bromethalin je neurotoxin, který vyvolává řadu neurologických příznaků. Cholekalciferol naruší homeostázu vápníku a fosfid zinečnatý je silně žíravý a může rychle vést k těžkým gastrointestinálním potížím.

Jak se léčí otrava ne-antikoagulačními rodenticidy

Léčba otrav ne-antikoagulačními rodenticidy se zaměřuje na podpůrnou terapii a tlumení příznaků. Pokud máte podezření na otravu, kontaktujte bezodkladně veterinárního lékaře.

V případě, že je váš mazlíček otrávený rodenticidem, důležitá je rychlá a správná léčba. 

Pamatujte, že je důležité uchovávat rodenticidy mimo dosah vašeho domácího mazlíčka a pokud se nějaká otrava přeci jen vyskytne, je klíčové rychle zasáhnout.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat