👈 Všechny články
Péče

Správný příjem vody u dospělého psa je klíčový pro zdraví a pohodu

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
Pitný režim je důležitou součástí péče o vašeho čtyřnohého přítele. Zjistěte, kolik vody by měl váš dospělý pes vypít denně, jak rozpoznat odchylky a jak zajistit dostatečný přísun čisté vody pro správnou funkci jeho organismu.

Pitný režim psa - klíčový faktor pro zdraví

Pes by neměl vypít více než 100 ml vody na kilogram své váhy denně.

Příjem vody u dospělého psa je individuální záležitostí. Obecně platí, že pes by neměl vypít více než 100 ml vody na kilogram své váhy denně. Průměrný pes obvykle vypije zhruba 60 ml vody na kilogram hmotnosti za den. Nicméně, každý pes je jedinečný a může mít odlišné potřeby.

Ovlivňující faktory a individuální potřeby

Existují situace, kdy pes potřebuje více vody než za normálních okolností. Pokud je váš pes vystaven vysoké fyzické námaze nebo teplu, je důležité zajistit mu dostatečný přísun vody, aby si udržel správnou hydrataci. Stejně tak gravidní a kojící fenky vyžadují větší množství vody pro podporu produkce mléka a zajištění správného vývoje štěňat.

Strava a příjem vody

Typ stravy, kterou pes dostává, také ovlivňuje jeho příjem vody. Psi krmení vařenou stravou nebo konzervami obvykle nepotřebují tolik vody jako ti, kteří dostávají granule, protože měkká strava obsahuje již vyšší podíl vody.

Změny v pitném režimu jako varovný signál

Je důležité všímat si jakékoli změny v pitném režimu vašeho psa. Pokud si všimnete, že váš pes pije více vody než obvykle a zároveň častěji močí nebo se i pomočuje v místech mimo běžné místo, měli byste se obrátit na veterinárního lékaře. Toto může být známkou různých zdravotních problémů, jako je například:

  • cukrovka
  • poškození ledvin
  • poškození jater
  • Cushingův syndrom
  • a další


Rovněž některé léky, jako jsou antiepileptika, kortikosteroidy, diuretika, mohou mít vedlejší účinky spojené s nadměrným žízněním.

Na druhou stranu je také důležité být opatrný, pokud si všimnete, že váš pes nechce pít vodu nebo to dělá minimálně. Tento příznak by mohl naznačovat, že je s ním něco nesprávně, například má zažívací potíže nebo bolest v tlamě, či dokonce neschopnost chůze. Tento stav může vést k dehydrataci, což je nebezpečný stav pro zdraví vašeho psa.

Zajištění dostatečného přísunu vody

Abyste zajistili správný přísun vody vašemu psovi, měli byste mu poskytovat čerstvou vodu každý den. Při každodenní výměně nebo doplňování vody můžete pozorovat, zda váš pes pije více nebo méně vody než obvykle. Miska na vodu by měla být denně očištěna vodou a mýdlem, aby se zabránilo množení bakterií.

Pitný režim je důležitým aspektem péče o vašeho psa. Měli byste být pozorní k jeho potřebám a změnám v pitném režimu, abyste předešli potenciálním zdravotním problémům. Pravidelná hydratace je klíčová pro udržení zdraví a pohody vašeho čtyřnohého přítele.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat