👈 Všechny články
Péče

Veterinář radí: Jak rozpoznat a léčit průjem u psů

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
Průjem je běžným problémem, s kterým se mohou setkat majitelé psů. Přináší nejen nepříjemnosti pro našeho čtyřnohého přítele, ale může také signalizovat vážnější zdravotní problémy. Jako veterinář je mým cílem poskytnout vám informace, jak rozpoznat průjem, co ho způsobuje a jaké možnosti léčby existují.

Jak se průjem u psů projevuje

Průjem u psů může signalizovat vážnější zdravotní problémy.

Průjem je charakterizován neformovanou nebo řídkou stolicí, která se objevuje častěji a/nebo ve větším množství než obvykle. Místo postižení ve střevech určuje jeho specifické projevy.

Průjem tenkého střeva je často doprovázen zvracením, objemnější a vodnatější stolicí, která může být černá, pokud obsahuje krev. Pes může odmítat jídlo a při dlouhodobém průjmu dochází k hubnutí.

Na druhou stranu, průjem tlustého střeva je spíše kašovitý, objevuje se ve menších množstvích, ale s vyšší frekvencí. Pes může mít časté nutkání na stolici a může obsahovat hlen nebo čerstvou krev. Pes většinou přijímá jídlo i přes tyto symptomy.

Co způsobuje průjem u psů?

Průjem může být vyvolán mnoha faktory, včetně dietních chyb jako je rychlá změna krmiva nebo snědení zkaženého jídla. Dále se může jednat o parazitární onemocnění, alergie na krmení, cizí těleso ve střevě, zánětlivá onemocnění střev, virové či bakteriální infekce, nádorová onemocnění, stres nebo úzkost. Průjem může také vzniknout po užití některých léků nebo po otravě toxiny.

Diagnostika průjmu

Diagnostika průjmu začíná anamnézou - shromažďováním informací od majitele a klinickým vyšetřením. Na základě stavu zvířete může veterinární lékař doporučit další diagnostické postupy, jako je rychlotest z trusu, vyšetření vzorku výtěru z rekta, krevní testy, sonografické vyšetření nebo rentgen.

Terapie průjmu

Léčba průjmu závisí na jeho příčině. Mírný průjem může být zvládnut dietou a léky, které detoxikují trávicí trakt a zahušťují stolici. U závažnějších případů může být potřeba hospitalizace s infuzní terapií nebo podáním antibiotické léčby. Může být také nasazena speciální hypoalergenní dieta, pokud je průjem způsoben alergií na krmení.

Prognóza stavu

Pokud je příčina průjmu odhalena a správně léčena, prognóza je velmi dobrá. Je důležité si uvědomit, že jakékoli zanedbání nebo opomenutí může mít pro vašeho psa vážné důsledky

Vždy se obraťte na svého veterináře, pokud si nejste jisti zdravotním stavem svého mazlíčka.

Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat