👈 Všechny články
Péče

Zvracení u psů: Příčiny, diagnostika a léčba

MVDr. Terézia Přikrylová
Jsem veterinární lékařka, vystudovala jsem Univerzitu veterinárního lékařství a farmacie v Košicích, promovala jsem v r. 2017. Zaměřuji se hlavně na interní medicínu psů a koček a také na anestezii.
Zvracení je u psů jednou z nejčastějších příčin návštěvy veterinárního lékaře. Co jej však může způsobovat, jak ho odlišit od jiných příznaků a jaké jsou postupy při jeho léčbě?

Jak poznat zvracení a co ho může vyvolat

Zvracení u psů představuje vypuzení obsahu žaludku či přední části střeva za použití svalů břišního lisu. Mohou za ním stát různé příčiny, od dráždění receptorů v zažívacím traktu, přes poškození orgánů jako jsou játra či slinivka, až po dráždění centra zvracení v mozku. Zvracení může nastupovat akutně nebo trvat delší dobu, v obou případech je nutné veterinární vyšetření.

Nejčastější příčiny zvracení u psa zahrnují podráždění žaludku způsobené dietní chybou, snědením zkaženého jídla, nadměrným naplněním žaludku, pozřením cizího tělesa, zánětem slinivky (pankreatitidou) či jinými faktory. Speciální pozornost je nutno věnovat štěňatům a malým plemenům, kteří jsou na dehydrataci náchylnější.

Odhalení příčiny a postupy léčby

Diagnostický postup při zvracení je široký, jelikož příčin může být mnoho. Základem je anamnéza, tedy získání informací od majitele o stavu zvířete, následované klinickým vyšetřením. Veterinární lékař může podle potřeby nařídit i další vyšetření, jako je krevní test, sonografické či rentgenologické vyšetření.

Léčba zvracení závisí na jeho příčině. U nekomplikovaných podráždění žaludku může postačit podání léků proti zvracení a dieta. V závažnějších případech, jako je výrazná dehydratace, narušení rovnováhy elektrolytů nebo závažná pankreatitida, je nutná hospitalizace se zajištěním infuzní a podpůrné terapie. Při přítomnosti cizího tělesa, zauzlení či obstrukci střeva je nezbytný chirurgický zákrok.

Očekávaný vývoj stavu a preventivní opatření

Prognóza zvracení závisí na jeho příčině. Jednoduchý zánět žaludku má obvykle velmi dobrou prognózu a po terapii je psovi často na druhý den mnohem lépe. Komplikovanější stavy, vyžadující operaci, mají prognózu různou a záleží na zdravotním stavu psa.

Pro majitele je důležité dbát na správnou výživu svého psa a zabránit mu přístup k lidskému jídlu. Rovněž je důležité pravidelné ošetření proti vnitřním parazitům. Při vyskytnutí zvracení je nejlepší co nejrychleji vyhledat veterinární pomoc.


Veterinář v kapse

Stáhněte si aplikaci a získejte přístup ke konzultacím se zkušenými veterináři, akcím a desítkám nových článků
a vzdělávacích kurzů.

Mohlo by vás zajímat